Holmastan är en långsiktig satsning i Holma som kommer att pågå i minst femton år – fram till 2028. Först ut är Holma torg som byggstartades 2013. Våren 2016 stod alla 61 lägenheter, både hyreslägenheter och bostadsrätter, klara för inflyttning. Holma torg är med sina nya bostäder, lokaler för café, butik och kontor, orangeri och tvättstuga – en naturlig mötesplats.

Tankarna om Holmastan föddes redan 2010 när Riksbyggen och MKB Fastighets AB ställde tomten Holmastan till förfogande i den internationella arkitekttävlingen Europan 11, 2011. Tomten omfattar 90 000 kvadratmeter längs med Pildammsvägen. Uppgiften gällde att förtäta Holma och förstärka kopplingarna till staden och till utbyggnaden av Hyllie utan att skapa nya barriärer. Inget enskilt tävlingsbidrag lyckades lösa uppgiften. Istället utsågs två andrapristagare, Green Grid och Greenish Village. Hela utvecklingen och utbyggnaden av området blir en process, som omfattar inte minst alla som redan bor och trivs i området.

Det finns idag ingen som vet när hela Holmastan står färdigt. Helt klart är att det är ett stort och omfattande projekt som kommer att pågå under närmare 15 års tid med ambitionen att sudda ut gränserna mellan gammalt och nytt så att fröet till en grön europeisk småstad kan gro.